Ľadové Frappé

Lahodná ľadová káva s bohatou penou, ktorú dotiahnete k dokonalosti hriešnou šľahačkou, čokoládovým topingom a čokoládovými hoblinkami…

 

Začiatky frapé siahajú do roku 1957, kedy bolo náhodne vytvorené počas medzinárodnej výstavy Thessaloniki International Trade Fair v Solúne. Zástupca firmy Nestlé, Yannis Dritsas tu vystavoval nový čokoládový nápoj pre deti pripravovaný z čokoládového prášku a mlieka, potrepaním v šejkeri. Dritsasov zamestnanec Dimitris Vakondios si chcel cez prestávku pripraviť svoju instantnú kávu, ale nemal k dispozícii teplú vodu. Rozhodol sa tak do šejkru pridať studenú vodu a instantnú kávu. Takto náhodou vzniklo frapé, nápoj populárny predovšetkým v Grécku, odkiaľ sa neskôr rozšíril aj do iných krajín na svete. Frapé je nazývané národnou kávou Grécka a dostať ho možno v každej kaviarni. Frapé sa často podáva s pohárom vody.

Na zaručene pravé a celkom obyčajné frappé budete potrebovať (na 400ml):

2 lyžičky instantnej kávy
2 lyžičky cukru
4 kocky ľadu
350ml studenej obyčajnej vody
50ml mlieka

A takto na to:

  • Príprava je veľmi jednoduchá. Do nádoby nasypte instantnú kávu, cukor a zalejte trochou studenej vody. Tej vody dajte naozaj  len trochu, tak, aby zakryla kávu a cukor. Rozmixujte frapovačom, nalejte do pohára s ľadom, zalejte studenou vodou a mliekom. Podávajte so slamkou a pohárom vychladenej vody.
  • Pomer jednotlivých ingrediencií si samozrejme môžete prispôsobiť podľa seba, vynechať mlieko, alebo cukor, pridať šlahačku, čokoládové hoblinky alebo toping, to je samozrejme len na vás. Základ, teda instantná káva, ľad a voda, sa však nikdy nemení.


Frapovač


Poháre na frappe


Výroba ľadu 


Slamky a dlhé lyžičky